Cykoria w sosie pomidorowym z kaparami i anchois

               Niedawno jadłam cykorię zapiekaną pod beszamelem, danie belgijskie, interesujące, ale nieco zbyt mdłe jak dla mnie. Zainspirowało mnie do zrobienia cykorii również w sosie, ale o wiele ostrzejszym i bardziej wyrazistym. I tu z kolei przyszedł mi na myśl włoski sos rodem z Neapolu, alla puttanesca, robiony z pomidorów, kaparów, anchois i oliwek. Z tych ostatnich zrezygnowałam. Wyszło całkiem smacznie:-)

Składniki:
3 cykorie
pomidory w puszce lub 3 świeże
łyżka kaparów w soli
oliwa
2 ząbki czosnku
6 filecików anchois


Kapary w soli

           Rozgnieść czosnek i fileciki, kapary pokroić. Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażyć. Potem dodać pokrojone pomidory (jeśli świeże, to sparzyć i zdjąć skórkę). Cykorię wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2 minut. Wyjąć, osączyć i włożyć do garnka z sosem. Dusić pod przykrywką ok. 15 minut, jeśli sos jest wodnisty, pod koniec zdjąć pokrywkę. Cykorię można podać na brązowym ryżu. Smacznego!

Cykoria
Cykoria alla puttanesca

1 komentarze/y:

gruszczynka pisze...

Wygląda apetycznie:)